Nu stiu altii cum sunt, dar generatia mea a crescut cu o grija sora cu nepasarea pentru „macrameurile” bunicii si, mai ales, pentru celebrul „Peste de sticla” colorata de pe televizorul alb-negru.
Erau in fiecare casa, si daca lipsa lor putea fi privita ca o neoranduire, prezenta lor nu ne vorbea cu prea multe cuvinte. Erau acolo, asa cum erau baia si bucataria, usa de la intrare sau lipsa apei calde. In unele sufragerii intalneam „upgrade-uri”, precum „balerina”, colectia de „pescari chinezi”, sau (preferatul meu) cocker-ul spaniel in marime naturala, care veghea de pe covor, de sub fereastra.
Bibelourile, acele jucarii interzise despre a caror semnificatie n-am primit niciodata vreo alta descriere, m-au facut sa inchid ochii.
Vreme trece, vreme vine… Multe schimbari mi-au trecut prin fata, si prin mine, valuri de expuneri multiculturale, interactiuni neanticipate, deschideri de suflet si de minte, si iata-ma apreciind decoratiunile, depre care am aflat ca pot avea o profunda semnificatie, si un real rol social.
Dupa Creanga si Eminescu, ma strabate acum maestrul Gheorghe Dinica, cu replica „vino la mine si impresioneaza-ma, emotioneaza-ma, stoarce-mi o lacrima…” si, iata ca astazi cred cu tarie ca o decoratiune care nu trezeste curiozitatea vizitatorilor casei, care „nu spune o poveste”, nu se califica.
Un banal magnet de frigider, o piatra sau o scoica – le adunam pentru povestea noastra personala, si, prin extenise, pentru mediul intim. E putin probabil ca acestea sa reprezinte puncte focal ale unei suete cu prietenii, dar chiar si asa, tot acordam un tur al usii frigiderului fiecarui nou venit.
O decoratiune emblematica, insa, poate reprezenta elementul fundamental in a descrie celorlalti lumea la care visezi, pe care ai vazut-o, sau pe care o contruiesti; ii poate transpune senzorial si poate chiar darui din senzationalul experientei tale.
Decoratiunea este o poarta catre Universul tau.
Poate ca esti un nostalgic al pestilor colorati, asa cum am descoperit eu, cand i-am vazut
„aici”:
Sau poate cauti un „ acvariu hand-made”, pentru pestisorul de pe birou!
Sau… poate te definesc „Elemente pentru o calatorie interioara” !
Pentru povesti spuse in detaliu sau abia intrezarite, disini.ro