Skip to main content

Coș

Un lucru imi este clar: rezonez mult mai bine cu arta primitiva, tribala, decat cu pictura – fie ea impresionista, postmoderna, prin tehnica pointilismului sau prin orice alta tehnica (cu succes notabil in zilele noastre) la care ne-am mai putea gandi. Nu incerc sa caut o explicatie pentru asta, nu conteaza daca nivelul simtului meu artistic nu-mi permite sa o inteleg suficient pe cea de-a doua, pur si simplu vibrez in fata celei dintai! Din acest motiv, Papua Noua Guinee este, pentru mine, mina suprema de „diamante”, taramul magic al obiectelor, povestirilor si inspiratiei pentru o viata.
Motive istorice nefericite au facut ca insula sa fie administrativ impartita intre doua tari, Indonezia si Republica Papua Noua Guinee. Situatia inca tensionata, legatura intentionat inexistenta intre cele 2 parti ale insulei, geografia fracturata, fac dintr-o excursie in Papua aventura suprema, greu de imaginat in secolul XXI.
Partea Indoneziana se remarca prin doua zone demne de mentionat:
Wamena, cu vestitele mumii din Jiwika, si regiunea Asmat, cu triburile korowai, parca un soi de incursiune direct in epoca de piatra.

Dar adevarata bogatie artistica se regaseste de partea cealalta a granitei. Festivalurile anuale de la Mount Hagen si Goroka reprezinta o resursa inefabila pentru etnografi si fotografi amatori ori profesionisti.

Parca imprumutand splendoarea pasarilor paradisului, de la care au preluat nu doar penele, ci si coloritul, triburile Asaro, Huli sau Kalam aduc mirajul unor vremuri de mult apuse (multumim Jimmy Nelson pentru superbele fotografii si efortul depus).
Dar pentru colectionarul de arta tribala, triburile papuase de pe cursul inferior al raului Sepik sunt atractia suprema. Cu o atenta folosire a motivelor naturale: venerabilul crocodil, coltii de mistret si dintii de rechin, creeaza statui si masti stranii, venite din negura timpurilor si a basmelor.

Daca cele de mai sus v-au facut dornici de explorare, va recomand sa cititi povestea lui Michael Clark Rockefeller, din celebra familie americana, plecat si el in Papua in cautarea artei autentice:

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Rockefeller.

Si incercati sa nu dati crezare unor articole rauvoitoare despre canibalii din zona  „Savage Harvest: A Tale of Cannibals, Colonialism, and Michael Rockefeller’s Tragic Quest for Primitive Art”. Sau poate scoate Netflix, in sfarsit, documentarul promis?

Astfel de experiente, ravasitoare dar pline de sens, reprezinta motivul pentru care disini.ro a prins viața.

Leave a Reply