Skip to main content

Coș

Sunt om de cuvant! Nu am uitat ca intr-un alt articol va promiteam cateva detalii despre arta de a negocia in Asia. Nu sunt vreun specialist brevetat, nu am pretentia ca deductiile mele sunt musai corecte, dar mie mi-au folosit si, fie vorba intre noi, cateva baze teoretice tot au.
Negocierea in Asia este un proces de finete, maiestrie si rabdare.
Probabil ati auzit de practica de a cumpara diverse marfuri din China, marfuri care mai intai se platesc, si, mai apoi, sunt trimise cu vaporul catre cumparator. Si nu de putine ori povestea avea un deznodamant nefericit: in port containerul era plin cu crengi, cu pantofi de carton in loc de pantofi din piele, sau alte nazdravanii… Sa blamam chinezii sau sa incercam sa intelegem?
In Asia exista pret corect doar in supermarket. In rest, exista un pret de inceput si unul de sfarsit de negociere. Nu exista o regula. Uneori, ultimul pret reprezinta o treime din cel initial, alteori este jumatate sau poate cu doar zece la suta mai putin. Am intalnit oameni care au facut avere pe baza relatiei comerciale cu China si parca tot nu au inteles nimic… Chinezul iti spune un pret. Il accepti, te dispretuieste! Ii oferi grabit prea putin, il insulti! Banii, insa, nu se refuza, dar calitatea marfii este negresit direct proportionala cu gravitatea insultei.
Adevarata arta este sa obtii exact marfa dorita, la cel mai mic pret posibil, care este inca un „happy price” pentru ambele parti. Tineti minte termenul, pentru ca este al doilea truc in lupta cu ei! „This is not a happy price for me, do you see me smile?”. Primul truc? Primul truc este acela de a nu manifesta interes pentru ceea ce cu adevarat te intereseaza, ci a tatona lucruri care de fapt nu reprezinta un obiectiv pentru tine, in acel moment.
As spune ca este graitoare experienta traita in Bali, cand adunasem intr-un depozit diverse obiecte de mari dimensiuni, numai bune de dat un aer exotic in casele unor prieteni. Aduna vanzatorul fiecare produs si, la prima strigare, rosteste magnifica suma de 35.000 de dolari. Bani, nu gluma…

Cu „non happy price” si „ first best discount”, facand clar faptul ca noi nu puteam oferi atat de mult, ajungem la 25.000 de dolari. Ne indreptam ingandurati spre iesire si auzim, deloc surprinzatoarea intrebare: „Cat oferiti pentru asemenea marfa?” Hmmm, cum sa nu superi vanzatorul si totusi sa obtii un pret bun? „ Stim ca e marfa deosebita, dar, chiar si 5.000 de dolari e mult, avand in vedere ca 25.000 de dolari este pretul unei masini”. Vanzatorul face ochii mari, tragedie, apoi incepe sa ne schimbe obiectele cu unele mai mici si mai prost lucrate, pe care poate sa le ofere – cu greu – la 10.000 de dolari. Ii spun ca nu ne intereseaza calitatea a doua, aducem iar in prim plan obiectele initiale si, intr-un acces de marinimie, oferim 6.000 de dolari pe ele. Scoatem si banii, pentru ca vederea lor e argumentul suprem. Vanzatorul refuza scurt, iar noi urcam in masina si dam sa plecam.

Se arunca in fata masinii, ne intoarce din drum, ne mai da un ceai si ne roaga sa asteptam patronul. Apare in vreo 10 minute alt individ, mai uns cu toate alifiile, si o luam de la capat. Ii explicam omului pasii deja facuti, ca sa nu incurcam situatia, il asiguram a apreciem si cunoastem calitatea si valoarea obiectelor, dar incercam sa-l facem sa priceapa si faptul ca 6.000 de dolari nu-s de ici de colo.
Omul se vaicareste, isi smulge parul din cap, moment in care scot asul din maneca. „ Daca dau mai mult de 7.000 de dolari, risc sa ramana copiii si batranii fara mancare, acasa…viata e scumpa.” Pufneste in ras, ca atunci cand nu mai ai niciun argument. Scurt si hotarat, ordona angajatilor sa impacheteze tot. Ma intorc linistit la o cana de ceai, si la glume despre viata si afaceri.
„Nu supraveghezi marfa sa nu te pacaleasca la ambalare?”, ma intreaba Daniel…
Cumpar de 10 ani si nu de putine ori am tranzactionat obiecte de valori mai mari, insa niciodata nu am avut surpriza „containerul cu crengi”, dupa ce am batut palma. O fi prea multa incredere si prea mult noroc? Sau poate calitatea relatiei stabilite nu lasa loc de altceva?

Toate decoratiunile de pe disini.ro au astfel de povesti in spate, pentru ca tu sa le poti cumpara la pretul corect, in cel mai simplu mod cu putinta. Iar daca nu te multumeste asta, si preferi sa iti dezvolti abilitatile de negociator, atunci cand cumperi de la noi, da-ne de veste!

Leave a Reply