Timp de secole, floarea de lotus a fost descrisa in diferite religii si tari din intreaga lume. Cultivand in mod miraculos in cele mai tulburi conditii, lotusul este un simbol norocos venerat pentru rezistenta sa si, desigur, pentru frumusetea sa. Aici, aruncam o privire mai atenta asupra istoriei si semnificatiei acestei flori, plus modul in care puteti lucra cu simbolistica ei in propria viata.
Florile de lotus au o istorie lunga si bogata de mii de ani. In mod natural, in multe tari din Asia de Sud-Est si Australia, acestea se gasesc si in hieroglifele egiptene antice, precum si in folclorul din Grecia antica.
In calitate de profesor asistent de studii religioase la Colegiul Colorado, Steven Vose, Ph.D., spune: „Floarea de lotus apare pe unele dintre cele mai vechi imagini budiste si jainiste pe care le avem in Asia de Sud”, mergind inca din vremea imparatului Ashoka in jurul anului 250 i.e.n. Vose adauga ca lotusurile au fost folosite si in stupele budiste (altare sferice) inca din 180 i.Hr., „ca sursa si sprijin pentru o zeita care este cunoscuta in cele din urma sub numele de Lakshmi”.
Deoarece lotusul a fost popular si in randul indo-grecilor (un vechi popor nomad din Eurasia), Vose spune ca este „neclar din punct de vedere geografic unde a aparut prima data imaginea”, dar in primele cateva secole ale erei comune „este bine stabilit ca vezi pe Buddha, Jinas si zeii si zeitele hinduse iesind din florile de lotus. ”
Diferite tipuri de flori de lotus si semnificatia lor:
Alb: conform Cho si Vose, o floare de lotus alba este asociata cu puritatea, precum si cu transcendenta. In feng shui , albul este, de asemenea, legat de elementul metalic, care are capacitatea de a „taia” obstacolele.
Roz: notele Vose lotusuri roz (sau cu varf roz) insotesc uneori zeitatile in imagini hinduse. Cho adauga ca, in feng shui, rozul este, de asemenea, vazut ca o culoare mai moale, care este asociata cu energia feminina primitoare .
Rosu: In budism, exista cinci familii principale de Buddha (Tathāgatas), una dintre ele numita Padma. „Familia Padma se refera la elementul de foc, astfel incat lotusurile cu tonuri rosii reprezinta si energia focului”, explica Cho. Florile de aceasta culoare simbolizeaza inspiratia, pasiunea si expresia.
Albastru: Vose noteaza ca lotusul albastru ( Nilotpala ), care este intotdeauna afisat inchis, „este un simbol special pentru budistii Mahayana pentru a descrie potentialul fiintelor de a-si realiza natura inerenta Buddha, care poate„ inflori ”in bodhisattva completa. gluga „. (In budism, un bodhisattva este o persoana care este capabila sa ajunga la Nirvana, dar o intarzie din compasiune pentru a-i ajuta pe ceilalti.)
LOTUSUL – FLOAREA SPIRITUALITATII
Floarea de lotus este asociata cu renasterea! Aceasta simbolistica este o consecinta a retragerii in apa, noaptea, si reaparitia florii de lotus dimineata, a doua zi. Este asociata si cu Soarele, pentru ca si el dispare de pe cer noapte, si renaste ziua. Prin urmare, floarea de lotus a ajuns sa simbolizeze Soarele si creatia. In multe hieroglife, apare o floare de lotus alaturi de aparitia lui Nun (apa primordiala) care il poarta pe ea pe Zeul Soarelui.
LOTUSUL – SIMBOLISTICA, TRADITIE, MITURI SI LEGENDE
Lotusul este in principiu utilizat pentru a simboliza bucuria, armonia, pacea, puritatea si sinceritatea. Lotusul este floarea dedicata lui Buddha si altor nenumarate divinitati. Lotusul se ridica deasupra apei din lacuri si infloreste creand o puternica senzatie de armonie in mediul inconjurator. Cand s-a nascut Buddha, lotusul a creat un drum pe care sa paseasca acesta, ceea ce il face o floare a paradisului.
Lotusul este de asemenea foarte pretuit de Taoisti si este emblema lui Ho Hsien Ku, zeita care se numara printre Cei Opt Nemuritori din Taoism si care este reprezentata tinand in mana un lotus. Ea foloseste lotusul pentru a ne binecuvanta cu frumusete si noroc in dragoste.
Lotusul este de asemenea un simbol al dragostei de familie, prieteni si asociati. Lotusul este cea mai buna forma de simbol feng shui pentru emisia de energie pozitiva chi, energie care aduce o minte clara si impacata celor care si-au propus teluri marete si sunt hotarati sa le realizeze. Reflectia luminii prin intermediul florii de lotus sporeste chiar si mai mult capacitatea simbolului de a emite energie pozitiva chi si de a anula energiile negative.
Lotusul semnifica, dintre toate tipurile de flori, puritatea suprema si perfectiunea deoarece se ridica gratios din pamantul ud, mai frumoasa decat orice. Fiecare parte a acestei plante, de la radacina pana la petale, are calitati tamaduitoare. Din punct de vedere ezoteric, floarea de lotus ne incarca spiritual si ne ofera splendoare exterioara, aratandu-ne adevarata fata a realitatii. Floarea de lotus exprima bucurie, puritate.