Dharmachakra vine de la Dharma, care este calea de a atinge iluminarea si atingerea Nirvana. Inseamna si Roata Legii.
Intelesul Dharmachakra se refera, in general, la o roata tipica Dharma cu opt spite – reprezentand Calea Optupolda – si este cel mai vechi simbol universal pentru budism. Exista mai multe moduri de a interpreta Roata Dharma, deci exista mai multe semnificatii in spatele simbolului. Sunt trei parti diferite care alcatuiesc roata Dharma: spite, butucul si obada.
Janta rotii Dharma semnifica in continuare capacitatea de a tine impreuna toate invataturile meditand si concentrandu-se. Forma circulara a rotii simbolizeaza perfectiunea invataturilor lui Buddha.
Butucul din centrul Rotii Dharma reprezinta disciplina morala. Cele trei forme invartite de pe butuc, adesea reprezentate in albastru, galben si rosu, simbolizeaza Dharma, Buddha si, respectiv, Sang ha. Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de Trei comori sau bijuterii.
Cele opt spite ale rotii Dharma simbolizeaza „nobila cale inoptita”, care cuprinde 8 practici capabile sa conducă un om catre eliberarea de „samsara” (ciclul renasterii). In cazul în care roata Dharma are numai 4 spite, ele exprima cele patru „adevaruri nobile”, cele 4 „dhyanas” (o serie de stări de cultivare a mintii). Această roată poate avea, totodată, 10 spite, reprezentand cele 10 directii, ori 12, sugerand cele 12 legaturi de origine dependenta, cat si inversurile acestor legaturi, sau cele 24 de calitati la care un buddhist se straduie sa ajunga. In fine, sunt întalnite și roti Dharma cu 31 de spite, corespunzatoare celor 31 de taramuri ale existentei din cosmologia buddhista.
ROATA NOROCULUI: SIMBOL SI SEMNIFICATIE
Invartirea rotii Dharma simbolizeaza progresul spiritual generat de lectiile lui Buddha. Prima sa rotire corespunde predicii lui Buddha din parcul caprioarelor din Sarnath, in cadrul careia a vorbit despre cele 4 adevaruri nobile. In decursul celei de-a doua si a treia rotiri, Buddha a introdus conceptele de goliciune si compasiune, si a dezbatut filosofia naturii lui Buddha.
Roata Dharma a fost adeseori infatisata în arta. Una din cele mai vechi ilustrari ale acesteia apare pe stalpii inaltati de imparatul maryan, Ashoka cel Mare, ce a fost adoptata ca parte a steagului Indiei în 1947. In afara de drapele si embleme, roata Dharma se afla si pe alte cladiri buddhiste, precum manastirea Jokhang din Lhasa, Tibet.
ISTORIA ROTII DHARMA
Una dintre cele mai vechi reprezentari ale Rotii Dharma ca simbol a fost gasita pe stalpii construiti de imparatul Ashoka intre 304 si 232 i.Hr. El a condus peste India si a urmat invataturile budismului.
Multi dintre stalpii pe care i-a construit sunt pana astazi in picioare si infatiseaza diferite edicte care i-au incurajat poporul sa practice budismul, fara a-l forta niciodată asupra lor. Ashoka Chakras, roti Dharma cu douazeci si patru de spite, pot fi gasite pe acesti stalpi.
Cu toate acestea, Roata Dharma aparea in lucrarile de arta indiene inainte de domnia lui Ashoka cel Mare. Aceste roti Dharma aveau, de asemenea, douazeci si patru de spite si apareau de obicei asezate deasupra a patru lei care stateau spate in spate, in timp ce fiecare se confrunta cu unul dintre cele patru puncte cardinale.
În 1947, Ashoka Cha kra a devenit parte a steagului indian. In zilele noastre, Roata Dharma este descrisa in arta in cadrul diferitelor culturi budiste. Poate fi vazut in imaginile lui Buddha asa cum apare pe maini si picioare – reprezentand una dintre marcile unui om mare.
ROATA DHARMA IN DIFERITE CULTURI
HINDUISM
Semnificatia Dharmachakra in hinduism se refera mai mult la Roata Dharma ca Roata Legii. Este un simbol al ordinii si al rutinei religioase pe care devotii adepti hindusi trebuie sa-l practice. In sanscrita, cuvantul Dharma vine de la cuvântul dhr , care inseamna „a tine si a mentine” si „ceea ce este stabilit sau ferm” Prin urmare inseamna „lege”.
Roata Dharma se gaseste in mod obisnuit in reprezentarile lui Vishnu, zeul conservarii. Vishnu este unul dintre triumviratele hinduse si este zeul responsabil pentru protejarea oamenilor, precum si pentru restabilirea si mentinerea ordinii în lume. El este adesea descris purtand o roata sau un disc, care este considerat o arma foarte puternica care poate cuceri pasiunile si dorintele.
TIBET
În Tibet, roata Dharma este un simbol foarte proeminent, deoarece este unul dintre cele opt simboluri de bun augur. Se vede de obicei intre doi cerbi, care simbolizeaza primele invataturi ale lui Buddha intr-un parc de cerbi. Cand Buddha a tinut această prima predica, caprioarele din parc s-au adunat si au ascultat. Cand cerbii sunt descrisi alaturi de o roata Dharma, aceasta serveste ca un memento ca Buddha pretuia toate fiintele si toata viaaa, nu doar oamenii.
In aceste descrieri, Roata Dharma trebuie sa fie de doua ori inaltimea caprioarelor, asa cum stau linistiti langa ea, cu eglele pliate sub ele si cu capul ridicat pentru a privi roata.
Unele zeitati tibetane sunt prezentate folosind roata ca arma pentru a depasi raul și ignoranta. Se crede ca aceste reprezentari au fost influentate de reprezentarile hinduse ale Domnului Vishnu, care poarta si roata ca arma.
SIMBOLISMUL BUDIST
Roata Dharma este un simbol budist sacru si antic si reprezinta credinta budista in mod universal. Dupa ce a atins iluminarea, Buddha a dat primele sale invataturi si a tinut o predica pe prima Roata a Dharmei. A tinut aceasta predica intr-un parc de cerbi, Sarnath, in Uttar Pradesh, India.
Buddha a vorbit despre Sutra celor Patru Adevaruri Nobile, Sutra Perfectiunii Intelepciunii si Sutra care discrimineaza intentia. Aceste trei invataturi sunt cunoscute sub numele de Cele Trei Intoarceri ale Rotii Dharmei.
Acesta este un sfat bun, in special pentru cei nou in blogosfera. Informatii scurte, dar foarte precise… Multumesc pentru impartasirea acesteia. O postare obligatorie de citit!